понедељак, 19. март 2012.

VELIKI SUKOBI STUDENATA I POLICIJE U KANADI ZBOG NAGLOG PORASTA ŠKOLARINA


     Preko 150 osoba uhapšeno je, a više ih je povređeno, u gradu Montreal za vreme masovnih studentskih demonstracija koje potresaju Kanadu već danima. Jedan od demonstranata nalazi se u bolnici i lekari mu pokušavaju da spasu oko nakon što mu je policija ispalila suzavac pravo u glavu. Studenti u Montrealu i drugim gradovima protestuju protiv naglog porasta školarina.
slika: Veliki sukobi studenata i policije u Kanadi - preko 150 uhićenih, više ozlijeđenih 
     Masovna privođenja studenata dogodila su se juče nakon što je interventna policija napala studente suzavcem - da stvar bude ironična - za vreme godišnjeg "protesta protiv policijske brutalnosti" koji se poklopio sa studentskim protestima. Više hiljada demonstranata marširalo je ulicama Montreala kada ih je policija presrela na skretanju ulice, svedoci tvrde da je policija prvo upotrebila dve snažne granate za "omamljivanje"* da bi zatim nasrnuli sa suzavcem i drugim hemijskim sprejevima.
 
     * granata za omamljivanje (eng. "stun grenade") - eksplozija snažnog zvuka ili bljeska koja uzrokuje dezorijentaciju. U slučaju svetlosne granate uzrokuje slepilo koje traje nekoliko sekundi ili više, u slučaju zvučne granate dolazi do poremećaja tečnosti u uhu i stvara se opšta dezorijentacija. Granate ove vrste često se koriste na protestima i smatraju se "ne-smrtonosnim" sredstvima uprkos činjenicama da su zabeleženi smrtni slučajevi kao infarkt i ozlede od eksplozije u blizini.
 
     Demonstranti su u kasnijim satima uzvratili na policijsku brutalnost i potpuno demolirali jedno policijsko vozilo. Veliki protesti studenata protiv povišenih školarina traju već nedeljama, ali poslednjih dana pojačanim intenzitetom. Jean Charest, premijer provincije Kvebek, najavio je još prošle godine da će iznos školarine, od početka 2012, svake godine od sada rasti za 325 USD. Školarina u Kanadi trenutno u proseku iznosi oko 2,200 USD.
 
     Poslednji put kada je došlo do ovakvih sukoba između studenata i policije u Kanadi bilo je u aprilu 2011, tada su takođe izbili sukobi u gradu Montreal.
(Vancouver Sun | Toronto Sun | CTV.ca | Press TV)
 
 

Нема коментара:

Постави коментар