четвртак, 8. март 2012.

BAN KI MUN: POMOZIMO ŽENAMA NA SELU


GENERALNI SEKRETAR UN
BAN KI MUN

     NJUJORK/STRAZBUR - Međunarodni dan žena, 8. mart, ove godine biće obeležen širom sveta pod sloganom: "Osnažimo žene na selu – okončajmo glad i siromaštvo".



     - Pomozimo ženama na selu. Eliminišimo diskriminaciju žena u teoriji i praksi. Obezbedimo politiku u skladu sa njihovim potrebama – poručio je povodom Dana žena generalni sekretar UN, Ban Ki Mun. On je u poruci ukazao da žene sa sela daju ključni doprinos globalnoj ekonomiji i igraju važnu ulogu u razvijenim i zemljama u razvoju jer podstiču razvoj poljoprivrede i sela, poboljšanje bezbednosti hrane i smanjenju stepena siromaštva u njihovim zajednicama.


     - U pojedinim delovima sveta žene čine 70 odsto poljoprivredne radne snage, a u svetskoj poljoprivredi 43 procenta – naveo je Ban Ki Mun.


     - Proračuni pokazuju da, kada bi žene imale isti pristup proizvodnim resursima kao muškarci, mogle bi povećati prinose na njihovim posedima za 20 do 30 odsto. Međutim, zdravstvena nega, obrazovanje, rodna ravnopravnost i ograničen pristup kreditima i dalje su problem za mnoge žene u svetu - naveo je. On je dodao da su globalna ekonomska kriza, nedostatak hrane i klimatske promene, dodatno pogoršale situaciju.


     - Procene pokazuju da 60 odsto hronično gladnih u svetu čine žene i devojčice, a da bi broj gladnih mogao biti manji za 100 do 150 miliona, kada bi žene imale isti pristup đubrivima, semenu i poljoprivrednoj mehanizaciji – upozorio je generalni sekretar UN.


GENERALNI SEKRETAR SE
TJORBJORN JAGLAND
     - Promocija jednakosti između žena i muškaraca mora biti srž svega što radimo. Ne možemo ostvariti demokratiju i trajni mir sve dok žene nemaju iste mogućnosti na svim nivoima koji utiču na razvoj društva. Važno je da prepoznamo doprinos žena u sadašnjem napretku i promenama – istakao je povodom Dana žena, generalni sekretar Saveta Evrope, Tjorbjorn Jagland.



     Generalni sekretar SE je upozorio da, ukoliko ponovo budemo ignorisali ulogu žena, obećavajuće Arapsko proleće može ponovo postati zima. On je podsetio da je SE ove sedmice razmotrio ulogu žena, značajnih ličnosti i aktivistkinja u Arapskom proleću, i zaključio, da su žene širom regiona bile uključene u sve faze pokreta za promene i stale na stranu civilnog društva.


     Dan žena ustanovljen je na Drugoj međunarodnoj konferencija žena socijalista 8. marta 1910. u Kopenhagenu, na inicijativu Klare Cetkin, tadašnjeg vođe njemačkih socijalista i ženskog radničkog pokreta. Taj dan se obeležava u znak sećanja na demonstracije američkih radnica u Čikagu 1909. godine i njujorški marš više od 15.000 žena koje su tražile kraće radno vreme, bolje plate i pravo glasa.


     Dan žena prvi put je obeležen 1911. godine u Austriji, Nemačkoj, Švajcarskoj i Danskoj kada je više od milion žena i muškaraca na skupovima zahtevalo da žene glasaju na izborima, da im se omogući da zauzimaju javne položaje, da imaju pravo na rad i stručno obrazovanje.


     Na Zapadu je prestalo obeležavanje Dana žena tridesetih godina prošlog veka, jer je povezivan sa idejom komunizma i socijalizma, ali je od šezdesetih ponovo počeo da se slavi na inicijativu feministkinja.


     Ujedinjene nacije su zvanično 8. mart proglasile Međunarodnim danom žena 1975. godine, a danas ga obeležavaju i mnoge organizacije širom sveta boreći se da u njihovim zemljama postane državni praznik.
(http://www.pobjeda.me/2012/03/07/ban-ki-mun-pomozimo-zenama-na-selu/)

Нема коментара:

Постави коментар