петак, 1. јул 2011.

ČARLS KAPČAN: DA LI JE LIBIJA POSLEDNJA MISIJA NATO-a?


     VOA: Posle nedavne pretnje bivšeg šefa Pentagona Roberta Gejtsa, da bi SAD mogle da okrenu leđa Severnoatlantskom savezu, neki američki analitičari upozoravaju da bi Libija mogla da bude poslednja operacija NATO-a izvan Evrope. Zamolili smo Čarlsa Kapčana, visokog saradnika uticajnog nevladinog Saveta za spoljnopolitičke odnose, da prokomentariše takve prognoze.


     Čarls Kapčan nije pesimista, ali nije ni optimista u pogledu budućnosti 61-godišnjeg odbrambenog saveza, koji je od pada Sovjetskog Saveza nekoliko puta do sada redefinisao svoje strateške doktrine: "Mislim da su preterane tvrdnje da je Libija poslednja takva operacija. Mogu se opkladiti da ćemo za četiri-pet godina na ovom istom mestu razgovorati o najmanje još jednoj operaciji NATO-a pokrenutoj možda u Evropi, možda izvan nje. Međutim, očigledno je da operacija u Libiji nije naročito uspešna, delimično zato što nije bila dobro pripremljena. Nije realna ideja da je moguće ubediti Gadafija da siđe sa vlasti, niti se može postići ravnoteža na bojištu, isključivo vazdušnim udarima. Potrebne su sposobne snage na terenu, što libijska opozicija očigledno nije u stanju da bude."


     Dodatni problem je nesloga oko same kampanje u redovima NATO-a, nastavlja Kapčan: "Politička podela unutar NATO-a je izuzetno oštra. Većina zemalja članica gotovo ničim ne doprinosi operaciji. Većina čeka na Francusku, Britaniju i nekolicinu drugih zemalja da obave ceo posao. To podriva solidarnost unutar NATO-a, a što operacija bude duže trajala, biće veća i nesloga. Međutim, ovo nije kraj NATO-a već – rekao bih – jedan neslavan trenutak saveza. Mislim da Kameron, Sarkozi, Obama i drugi jedva čekaju da se misija okonča."


     O upozorenju Roberta Gejtsa, uoči njegovog odlaska sa položaja sekretara za odbranu, da Sjedinjene Države gube strpljenje sa svojim NATO partnerima, Kapčan kaže: "Mislim da je Gejts isfrustriran rešio da govori sasvim otvoreno. Posebno je nezadovoljan zbog Libije. Gejts je tražio od Poljaka, Nemaca i drugih da se pridruže sa pilotima, borbenim avionima, bilo čime drugim, ali je dobio negativan odgovor.  Evropljani ne samo što ne doprinose dovoljno budžetu NATO-a već, zbog krize u evrozoni i budžetskih deficita, smanjuju i sopstvene vojne budžete."


     Evropa bi lako mogla da uštedi ako bi uvela podelu rada u sektoru vojne industrije i vojnih aktivnosti na način koji bi stvorio kompaktnu evropsku vojnu silu, smatra Kapčan. A, što se tiče nespremnosti evropskih zemalja da se late operacija izvan zone NATO-a, naš sagovornik kaže: "Mislim da se taj problem može prevazići, ali za to je potrebno vreme, naročito u slučaju Nemačke. Nemci čak ne vole reč 'geopolitika.' Što se njih tiče to je negativan koncept, koji ih podseća na nacističku Nemačku. Dakle, pitanje je da li će zastali evropski projekat ponovo dobiti na zamahu i proširiti se na polje odbrane i bezbednosti. Ako se to ne ostvari, onda mislim da će Gejts biti u pravu."


     Ukoliko se evropski geostrateški doprinos ne poveća, Evropa bi mogla da nestane sa američkog 'radara', zaključuje Kapčan.

Нема коментара:

Постави коментар