субота, 2. јул 2011.

GADAFI PRETI NAPADIMA NA EVROPU


     TRIPOLI - Libijski vođa Moamer Gadafi zapertio je da će izvršiti napade na Evropu ukoliko NATO ne obustavi kampanju vazdušnih napada na Libiju.


     "Ovi ljudi (Libijci) su u stanju da jednoga dana prebace ovu borbu... u Evropu, da napadnu vaše kuće, kancelarije, porodice, koji će postati legitimni vojni ciljevi, kao što vi napadate naše kuće", poručio je sinoć Gadafi, preneo je AP.

     "Možemo da odlučimo da se prema vama ponašamo na sličan način. Ako tako odlučimo, u stanju smo da se krećemo po Evropi kao skakavci, kao pčele. Savetujemo vam da se povučete pre nego što budete suočeni sa katastrofom", rekao je on.


     U istoj poruci, Gadafi je separatiste nazvao izdajicama i optužio ih za probleme sa kojima je Libija suočena. Rekao je i da Libijci koji su izbegli u Tunis sada tamo rade "kao sluge". On je pozvao libijski narod na "marš na zapadne planine" kako bi očistili tu oblast od oružja koje je francuska vlada dostavila separatistima pre nekoliko dana. Gadafi je rekao i da napadi NATO nisu ničemu služili i da Zapad mora da se izvini narodu Libije. "Nakon stotinu dana raketiranja NATO se oseća poražen i frustriran, moraće da prizna poraz" - rekao je. "Nikada nećemo napustiti našu zemlju, umrećemo za nju", rekao je libijski lider dodavši da će se "borba nastaviti do pobede".

     Libijski vođa je savetovao NATO da prizemlji svoje avione i da razgovara sa libijskim narodom i odbacio nalog za svoje hapšenje koje je izdao Međunarodni krivični sud po optužbama za zločine protiv čovečnosti.

     Gadafi je izrekao ovo upozorenje putem telefona obraćajući se hiljadama svojih pristalica, koji su bili okupljeni na Zelenom trgu u Tripoliju.

     Okupljanje je bilo jedno od najvećih provladinih skupova održanih u proteklih nekoliko meseci.



Tokom i nakon Gadafijevog govora raketirana Bab al Azizija


 Juče je NATO po ko zna koji put raketirao kuću libijskog lidera Muamera Gadafija. Raketiranje je počelo sa početkom emitovanja Gadafijevog govora okupljenoj masi na Zelenom trgu. Očevici kažu da su tokom Gadafijevog govora i nakon njega čuli tri jake eksplozije i nakon toga videli veliki dim iz kuće lidera Gadafija.



     Afrička unija neće sprovesti nalog za hapšenje Gadafija

     Na samitu Afričke unije (AU) države članice odlučile su da neće sprovesti nalog Međunarodnog krivičnog suda (MKS) za hapšenje libijskog lidera Moamera Gadafija.

     AU je saopštila da nalog koji je prošle sedmice izdao MKS "ozbiljno komplikuje" napore za pronalaženje mirovnog rešenja sukoba između Gadafijevih snaga i pobunjenika.

    "Članice AU neće sarađivati u izvršenju naloga za hapšenje" navedeno je u odluci sa samita koji je održan u prestonici Ekvatorijalne Gvineje Malabu, preneo je AFP.

    Lideri zemalja članica AU ponudili su da budu domaćini pregovora o prekidu vatre i demokratskoj tranziciji, ali se nisu izjasnili o budućoj ulozi Gadafija, preneo je Rojters.

    Mirovni plan koji su juče dogovorili afrički lideri isključuje prisustvo Gadafija u razgovorima kojima bi se okončali četvoromesečni sukobi.

    Osim mogućnosti izlaska iz libijske krize, sukobi u Sudanu i Somaliji, takođe, su bili teme dvodnevnog samita, koji je večeras zatvorio predsednik Ekvatorijalne Gvineje Teodoro Obiang Nguema.



     Ruski diplomаtа pozvаo pаrtnere u NATO-u dа se vrаte zdrаvom rаzumu
DMITRIJ ROGOZIN, STALNI PREDSEDNIK
RUSKE FEDERACIJE U NATO


     "Mi stojimo nа ivici pripreme kopnene invazije na Libiju." Pojedine zemlje Severnoаtlаtnske аlijаnse već su spremne dа je zаpočnu, izjаvio je dаnаs u toku telemostа Moskvа-Brisel stаlni predsednik RF u NATO Dmitrij Rogozin. Po njegovom mišljenju, to će dovesti do otezаnjа i internаcionаlizаcije konfliktа, vаn grаnicа delаtnosti Severnoаtlаntske аlijаnse. Ruski diplomаtа je pozvаo pаrtnere u NATO-u dа se vrаte zdrаvom rаzumu.

Нема коментара:

Постави коментар