недеља, 3. јул 2011.

NATO ŽELI KONTROLU NAD LIBIJOM


     Promena režima u Libiji je stvarni razlog NATO napada na Libiju, izjavio je Lode Vanoost, bivši zamenik predsednika belgijskog parlamenta. NATO neće prestati sa napadima čak i ako ubije Gadafija ili on sam ode sa vlasti.


     Prema Vanoostu postoji više ozbiljnih problema sa tumačenjem rezolucija koje koriste velike sile: "Problem sa rezolucijama je taj da one nisu pravni tekstovi. Tumačenje rezolucije je pitanje ideologije i moći. Francuska tumači onako kako hoće samo zato što može. Ne treba zaboraviti da te odluke donosi radi sebe i kako odgovara njihovim inetresima" izjavio je Lode Vanoost za Russian Today. 


     "Kopnena ofanziva se isto tako može tumačiti kao zaštita civila. Siguran sam da NATO to već ima u planu. Na svu sreću, ne slažu se sve članice NATO-a sa tom odlukom. To je osnova problema. I jedina nada leži u tom neslaganju."


     Francuska i Britanija su odmah iskazale da je rešenje promena režima. Oni neće promeniti svoje mišljenje, oni žele potpunu kontrolu nad Libijom.



Pat pozicija na frontu


     Separatisti i NATO planeri, kako se čini, bacili su sve karte u ratu protiv Muamera Gadafija na zapadni front, bombardujući besomučno položaje libijske vojske, koja je prethodnih dana uspela naterati separatiste na povlačenje.


     "Očigledno, to je bilo strateško uzmicanje izazvano stanjem na frontu i snagom artiljerijskih udara na položaje naših snaga", rekao je portparol separatista Ahmed Bani. "Nadamo se da ćemo u narednih 48 pokrenuti kontra-napad". Osim Tripolija, na spisak redovnih meta NATO avijacije uvršten je i Garjan, grad udaljen oko 80 kilometara od Tripolija. Žestokim napadima je bio izložen i Bir al Ganam, koji separatisti već danima bezuspešno pokušavaju da zauzmu. Ukupno, NATO je poslednjih dana gađao pedesetak meta na zapadu Libije, ne računajući trupe raspoređene duž glavnih puteva koji vode ka Tripoliju. Situacija na bojnom polju značajnije se ne menja već nedeljama, što predstavlja ozbiljan problem za većinu članica NATO, jer pat pozicija urušava ionako kilav mandat Ujedinjenih nacija, pod kojim je počela operacija vazdušnih udara.

Нема коментара:

Постави коментар