недеља, 3. јул 2011.

MESTA KOJA ĆE NESTATI DO 2050. GODINE


     Klimatske promene uskoro bi mogle sa lica zemlje da izbrišu neke gradove, ali i čitave države. Zahvaljujući globalnom zagrevanju naučnici predviđaju da će do 2050. godine nestati ostrva Maldivi, a ugroženi su i London, Venecija, Holandija.


     Od 19. veka, kada je svet industrijalizovan, nivo mora rastao je u proseku po dva milimetra godišnje, što zvuči beznačajno, ali vremenom prerasta u ozbiljan problem. Zbog toga će okean preplaviti brojna ostrva, priobalna područja kopna i, što je za čoveka posebno kobno, slana voda će prodreti u bazene sa slatkom pijaćom vodom, zaključak je nove studije Bendžamina Hortona, direktora Laboratorije za istraživanje nivoa mora sa Univerziteta Pensilvanije.


     Ovo je veoma značajan rad zbog toga što dokazuje da porast nivoa mora u 20. veka nema presedana u skorijoj geološkoj istoriji planete, istakao je Kenet Miler, predsednik Katedre za Zemlju i planetarne nauke Univerziteta Ratgers.


     1. Maldivi su ostrvska zemlja sa najnižom nadmorskom visinom: najviša tačka se nalazi na 2,3 metra, a prosek je svega 1,5 metara. Ukoliko nivo svetskih okeana nastavi da raste, Maldivi će oboriti neslavni rekord i postati prva zemlja koju će progutati more zbog globalnog zagrevanja.
     2. Venecija i njeni čuveni kanali odavno tonu, pa se turistima sve češće dešava da u čizmama obilaze znamenitosti na glavnom Trgu Svetog Marka.
     3. Veliki koralni greben je najveći koralni greben na svetu u Koralnom moru na severoistoku Australije i vidi se iz svemira. Ovaj prirodni dragulj ubrzano nestaje zbog povećanja temperature, zagađenja vode i udara ciklona.
     4. Holandija je tokom svoje istorije poznata po tome što je otimala zemlju od mora na taj način što je gradila brane, ali se može desiti da izgubi deo teritorije u narednom veku.
     5. Bangladeš se nalazi u delti reka Ganga i Bramaputra i globalno zagrevanje bi za tu zemlju moglo biti pogubno: oko 50 odsto njegove teritorije biće poplavljeno ako nivo mora poraste za jedan metar.
     6. Everglejds, nacionalni park na Floridi, jedna je od najvećih močvara na svetu sa bogatim biljnim i životinjskim svetom.
     7. Ostrvo Južna Džordžija, britanska prekomorska teritorija u blizini Južnog pola, važno je stanište carskih pingvina, albatrosa, foka i kitova.
     8. Menhetn i Los Anđeles, se nalaze na neznatnoj nadmorskoj visini i prete im megapoplave.
MENHETN
LOS ANĐELES
     9. Zaliv Halong u Vijetnamu, gde lokalno stanovništvo živi na samoj obali, uskoro će morati da se povuče dublje u kopno.
     10. London je za sada zaštićen barijerom na Temzi, ali to neće biti dovoljno da ga spase od poplava ako se globalno zagrevanje ne zaustavi.
(24sata)

Нема коментара:

Постави коментар