понедељак, 4. јул 2011.

ZABRANA ORGANIZOVANJA ŽURKI PREKO FEJSBUKA?


     Na žurkama organizovanim na Fejsbuku mnogo problema. Nakon brojnih slučajeva haotičnih zabava organizovanih preko socijalne mreže, ministri unutrašnjih poslova nekoliko nemačkih saveznih pokrajina zatražili su i legalizovanje mogućnosti zabrane održavanja takvih skupova.

     Rigorozna borba protiv Fejsbuk žurki. To je ono što traže šefovi policije saveznih pokrajina. "Ukoliko su ugroženi javna bezbednost i red, onda se već unapred moraju zabraniti Fejsbuk-zabave", tvrdi ministar unutrašnjih poslova Donje Saksonije Uve Šineman za list Velt i dodaje: "Ako se takvi skupovi već održavaju, onda se to mora zaustaviti."


     Slično priča i njegov kolega iz Severne Rajne-Vestfalije, Ralf Jeger. "Ukoliko uoči održavanja neke Fejsbuk-žurke postoje konkretne naznake opasnosti za učesnike ili treće osobe, onda komunalne vlasti moraju da imaju ovlašćenja da takvu zabavu i zabrane", rekao je ovaj ministar za isti list. Jeger dodaje da svojoj deci preporučuje da ne posećuju "druženja" sa anonimnih masovnih pozivnica. "Nikad se ne zna ko će doći", kaže oprezni ministar i otac.


     Reakcija zvaničnika je izazvana nekolicinom nemilih scena na nedavnim zabavama organizovanim preko Fejsbuka u Nemačkoj. Jedna devojka iz Hamburga je, početkom juna, na socijalnoj mreži (navodno greškom) objavila pozivnicu za proslavu svog 16. rođendana. Pozivnica je bila upućena praktično svim korisnicima Fejsbuka, a ne samo njenim "prijateljima". Na žurku je došlo 1.600 nepozvanih gostiju. Ulicu u kojoj živi devojka osiguravalo je 100 policajaca. Jedanaest je osoba privedeno, a načinjena je i materijalna šteta.


     Sredinom juna je nemačka policija razbila više Fejsbuk-zabava na otvorenom u Nemačkoj. Nakon te akcije, u gradu Vupertalu se spontano okupilo 800 osoba. Tokom "zabave" registrovana je i poveća količina nasilja. Šesnaest osoba je završilo u bolnici, a 41 u pritvoru.


     "Dosledna" primena važećih zakona


     Ministar Šineman kaže da savezne pokrajine moraju "„dosledno" primenjivati važeće zakone, ali i poboljšati prosvetiteljski rad sa mladima u školama i njihovim roditeljima. Čak tvrdi da je potrebno uvođenje svojevrsne "dozvole" za korišćenje interneta – po uzoru na vozačku. "Mladi često uopšte ne znaju šta rade", smatra ministar.


     Nikad se ne zna ko će doći na žurku


     Ceh plaćaju roditelji. Komunalne vlasti najavile su da će račun za čišćenje smeća sa ulica na kojima su se okupljali korisnici Fejsbuka poslati roditeljima onih osoba koje su organizovale žurku. Računi su visoki i po nekoliko hiljada evra.


     Bavarski šef policije Joahim Herman upozorio je da čak i bezopasna pozivnica na rođendan vrlo brzo može postati "veliki bezbednosni problem" – sa nesagledivim posledicama. Za ljude koji pozivaju na žurku mogu nastati i "astronomski troškovi", jer je cilj takvih gostiju vrlo često samo nered i uništavanje, dodaje Bavarac.


     U slučaju da se pokrene i istražni postupak zbog neke krivične radnje, uzročnik "problema" u Nemačkoj mora da plati i troškove policijskog rada. No, to se dogodi samo u vrlo retkim slučajevima. Većinom se troškovi pokrivaju iz proračuna savezne pokrajine, odnosno iz džepa poreznih obveznika.


     Uzgred: nova "masovna" Fejsbuk-zabava u Vupertalu, najavljena za petak uveče (01.07.2011.) praktično nije ni održana. Nakon zabrane okupljanja, u jednom kvartu u predgrađu Vupertala se okupilo osmoro ljudi – i 100 policajaca.
(Srećko Matić (dpa/ap/wamz), 04.07.2011.)

Нема коментара:

Постави коментар