петак, 1. јул 2011.

FRANCUSKIM ORUŽJEM PROTIV GADAFIJA


Prema izveštajima agencija


PLAĆENICI, MEĐU KOJIMA 
IMA I DRŽAVLJANA EU
     PARIZ, LONDON, TRIPOLI, PEKING – Saznanje francuskog "Figaroa" da je zvanični Pariz počeo da dostavlja oružje libijskim pobunjenicima koji se bore protiv snaga lojalnih pukovniku Moameru el Gadafiju juče je potvrdio portparol Generalštaba francuske vojske pukovnik Tjeri Birkard. Kako prenosi AFP, on je rekao da je reč o isporukama lakog naoružanja, kao što su jurišne puške, automati, bacači raketa i municija, koje treba da pomognu "civilnim zajednicama u visoravnima" južno od libijske prestonice Tripolija da se zaštite od snaga režima.


     "Humanitarna situacija je u jugoistočnom delu Tripolija početkom juna bila jako teška. Počeli smo da stanovništvo padobranima iz vazduha snabdevamo humanitarnom pomoći, namirnicama, vodom, i lekovima", rekao je Birkard.


     Pozivajući se na tajne obaveštajne izveštaje, "Figaro" je objavio da bi isporuke oružja trebalo da pomognu pobunjenicima da opkole Tripoli i ohrabre stanovnike prestonice na pobunu. Sa druge strane, AFP saznaje iz dobro obaveštenih nevladinih izvora da je pobunjenicima u Libiji do sada isporučeno 40 tona oružja.


PLAĆENICI KOMADAJU LIBIJU
     Ove informacije izazvale su negodovanje, kako saveznika u NATO-u, tako i Kine i Afričke unije (AU). Predsedavajući Saveta AU Žan Ping iz Gabona rekao je da "ono što nas zabrinjava nije šta ko daje" već da je "to oružje već stiglo do Al Kaide, trgovaca narkoticima i ljudima", prenosi AFP.


     "Ono će biti upotrebljeno za destabilizaciju afričkih država i za kidnapovanje turista radi otkupa", rekao je Ping. "Ako oružje završi u pustinji, to je problem za sve, za Zapad, takođe. Ljudi koje teroristi otimaju su iz zapadnoevropskih zemalja."


     Kako prenosi AP, portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Hong Lei rekao je da države ne bi trebalo da preduzimaju akcije koje nisu u skladu sa mandatom rezolucija Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija (UN). On je rekao da Kina želi da se što je pre moguće pronađe mirno rešenje za sukob u Libiji.


KOPNENE SNAGE - ZAPADNE ZEMLJE
POSLALE SU U LIBIJU PLAĆENIKE
     Uprkos kritikama Pekinga, zapadni zvaničnici tvrde da akcija francuske vojske nije suprotna embargu na izvoz oružja u Libiji. Neimenovani zvaničnik UN u Njujorku je rekao agenciji AFP da, ako se čita pažljivo rezolucija o embargu na oružje, može da se vidi da isporuke iz vazduha nisu nelegalne ako su namenjene zaštiti civila.


     Isti stav ima i Ministarstvo inostranih poslova Velike Britanije, koje naglašava da Rezolucija 1973 dopušta sve neophodne mere u cilju zaštite civila kojima prete napadi.


     Britanski ministar spoljnih poslova Vilijam Hejg je saopštio juče da će Velika Britanija poslati policijskim snagama libijskih plaćenika 5.000 pancira, 6.650 uniformi, 5.000 zaštitnih prsluka i komunikacionu opremu. On je rekao i da slanje opreme ima za cilj da pomogne plaćeničkoj policiji da bolje štiti svoje predstavnike, strance i nevladine grupe sa sedištima u istočnim libijskim gradovima.


     Hejg je juče potvrdio i da je predstavnik libijskih plaćenika, odnosno libijskog Nacionalnog saveta za tranziciju, primio prvih 100 miliona dolara pomoći. Kako navodi AFP, to je novac koji je uzet od zamrznute imovine predstavnika libijskog režima.
FRANCUSKA ŠALJE ORUŽJE POBUNJENICIMA - GADAFI SVE DALJE OD HAGA
Požar u skladištu oružja


     TRIPOLI – U Libiji je u noći između srede i četvrtka izbio požar u skladištu oružja pobunjenika. Požar u skladištu u mestu Rajma, oko 30 kilometara istočno od sedišta pobunjenika, Bengazija, izazvao je više eksplozija. Gust dim se video iz skladišta, koji ujedno služi i kao fabrika za izradu oružja. U ovom požaru, prema izjavi lekara, nije bilo povređenih.

Нема коментара:

Постави коментар