понедељак, 4. јул 2011.

NAJVEĆA POLITIČKA ORGANIZACIJA NA SVETU


     Na današnji dan pre 90 godina održan je prvi kongres Komunističke partije Kine. Partija osnovana godinu dana ranije krenula je u borbu koja će posle dugog građanskog rata osvojiti vlast 1949. godine na kojoj je i danas. Partija koja prema zvaničnim podacima danas ima više od 80 miliona članova, i najbrojnija je na svetu, više od 60 godina vlada državom koja je danas jedna od najmoćnijih ekonomskih sila na svetu.


     Vu Baguo, predsednik Nacionalnog kongresa Kine : "Nikada nećemo jednostavno kopirati sistem zapadnih država ili uvesti sistem sa više partija koje se rotiraju na vlasti." 


     Ven Žibao, predsednik Vlade Republike Kine: "Bez sigurnosti političkih reformi, plodovi ekonomskih reformi bi bili izgubljeni i cilj modernizacije bi bio izgubljen.


     Pojava "Prve zemlje socijalizma" Saveza socijalističkih sovjetskih republika 1917. godine inspirisalo je mnoge u svetu da razmišljaju i rade na formiranju drugih komunističkih država. U Kini, zemlji koja je u tom trenutku bila poprište previranja i sukoba između monarhista, oružanih ustanaka, stranih osvajača, političkih reformista i na raskršću između feudalnog i modernog uređenja, Komunistička partija Kine započela je svoj put. Posle osvajanja vlasti prošla je više puta periode reformi i političkog kozervativizma.
(Boris Drenča, 04.07.2011.)

Нема коментара:

Постави коментар