понедељак, 4. јул 2011.

DA LI EXIT PRAVI ŠTETU NA TVRĐAVI?


     Exit je ove, kao i prethodnih godina, dobio mogućnost da jedan od naših najznačajnijih kulturno-istorijskih spomenika, Petrovaradinsku tvrđavu, koristi bez naknade.


     Niko od predstavnika vlasti nije se setio da zatraži da se deo prihoda festivala usmeri na održavanje tvrđave, iako je ona zapuštena i iako je upitno u kojoj meri održavanje Exita šteti ovom kulturno-istorijskom objektu. 


     Ipak, direktor gradskog Zavoda za zaštitu spomenika kulture, Milan Ćeran, kaže za Radio 021 da snimci objekata na tvrđavi, napravljeni pre i posle festivala, ne pokazuju da dolazi do oštećenja. 


     "Mi dokumentujemo ako dođe do nečega i predlažemo mere kako da se to otkloni, ali do sada, takvih stvari nije bilo", tvrdi Ćeran. 


     Moguća oštećenja koja nisu vidljiva golim okom, vlast, kao ni organizatore festivala ne zanima, a u Zavodu za izgradnju grada kažu da je to pitanje za Zavod za zaštitu spomenika kulture. Odatle nas pak upućuju na Zavod za izgradnju grada, kako bismo proverili šta je sa idejom o nabavci posebnih uređaja koji bi merili mirko pomeranja. Predstavnici festivala ranije su izjavljivali da održavanje Exita nije štetno za objekte, već da je naprotiv, tvrđava mnogo dobila, jer je pažnja domaće i svetske javnosti skrenuta na nju. 


     Baš kao što ni predstavnici vlasti ne traže da deo prihoda Exita bude preusmeren na održavanje tvrđave, tako ni organizatori festivala to nisu spremni da ponude, iako ta ideja nije od juče. PR Exita, Bojana Kovačević, kaže da postoji nekoliko načina vraćanja sredstava u lokalnu zajednicu. 


     "Onaj način ulaganja u lokalnu zajednicu, koji je Fondacija "State of Exit" odabrala, jesu upravo stipendije koje mi ulažemo u studente Novosadskog univerziteta i grantovi koje smo podelili za unapređenje turističke ponude Novog Sada. Mi smatramo da je to pravac u kojem treba da se krećemo", kaže Bojana Kovačević. 
(WWW.021.RS, 04.07.2011.)

Нема коментара:

Постави коментар