понедељак, 4. јул 2011.

NEĆE BITI INVAZIJE NA LIBIJU - SPECIJALCI UBAČENI DA UBIJU GADAFIJA


     Rasmunsen: Neće biti invazije na Libiju


     Generalni sekretar NATO Anders Fog Rasmusen izjavio je da zapadna vojna alijansa nije spremna da u Libiju uputi kopnene snage. "To nije nikakva opcija za NATO. Nismo spremni da šaljemo kopnene snage tamo. U dobu posle Gadafija ne vidimo nikakvu veću ulogu NATO u Libiji. Tu treba vodeću ulogu da preuzmu UN", rekao je Rasmusen.


     Govoreći o vojnoj intervenciji u Libiji, Rasmusen je ocenio da je NATO napravio suštinski napredak. "Uništili smo ili oštetili više od 2.400 vojnih ciljeva. Sprečili smo masakr nad civilnim stanovništvom i uspešno smo primenili mandat UN. Iz vojne perspektive, operacija je do sada bila uspešna, ali, naravno, ne postoji nikakvo vojno rešenje za Libiju. Ono što nam treba jeste politički proces u kome će Muamer el Gadafi predati vlast i osloboditi put za miroljubiv prelazak", naglasio je on.


     Rasmusen je, upitan kada očekuje da će Gadafi odustati od otpora, podsetivši da je intervencija NATO u Srbiji trajala 78 dana, naveo da ne želi da spekuliše o rokovima. "Međutim, mogu reći da ćemo nastaviti sve dok ne budu dostignuti vojni ciljevi, a to je potpuno okončanja napada na civile, povlačenje snaga Gadafija u kasarne i pun pristup humanitarne pomoći celoj zemlji. Kada to bude urađeno, možemo reći da je misija ispunjena", rekao je on, dodaviš  da NATO ima sva potrebna sredstva za uspešnu akciju.


     Specijalci u Libiji hoće da ubiju Gadafija


     Stariji sin libijskog lidera Moamera el Gadafija, Muhamed tvrdi da su u glavni grad Libije Tripoli stigle grupe specijalnih jedinica nekoliko zapadnih zemalja kako bi ubile njegovog oca, izjavio je predsednik Međunarodne šahovske federacije Kirsan Iljumžinov.


     "Sreo sam se s predsednikom nacionalnog olimpijskog komiteta Libije Muhamedom Gadafijem koji mi je rekao da su u glavni grad Libije, Tripoli, ubačene grupe specijalnih jedinica nekoliko zapadnih zemalja radi uklanjanja njegovog oca Moamera Gadafija", rekao je telefonom Iljumžinov, koji je juče stigao u Libiju. Prema rečima Iljumžinova, Muhamed Gadafi tvrdi da se u Tripoliju sada nalaze tri grupe zapadnih specijalaca.


     "On smatra da je Zapad sav ulog stavio na jednu kartu", rekao je predsednik FIDE, dodajući da sin Gadafija uverava da je njegov otac dobro i "ne namerava da napusti svoju zemlju, koju voli više od života". Iljumžinov se već sredinom juna sretao sa Gadafijem, saopštavajući potom da su mnogo razgovarali i igrali šah.


     Ruskim medijima je po povratku u Rusiju Iljumžinov preneo izjavu Gadafija da je u noći 1. maja, nekoliko minuta pred početak NATO bombardovanja, napustio kuću u kojoj su ostali i poginuli njegov sin Saif al-Arab i troje unučadi.

Нема коментара:

Постави коментар